zaterdag 15 mei 2010

Tutorial

Mijn eerste tutorial!! Ik zit zo in de tassen ;-) dat ik dacht, laat ik eens een tas maken en ze stapsgewijs fotograferen. Omdat ik eigenlijk nooit echt met een vast patroon werk. Ik ben er al even mee bezig hoor (en ik heb wat kraaltjes in de 'afkoeling' staan, dus heb toch even 'niets' anders te doen) maar ik vind dat hij nu wel af is. Het is een grote strandtas geworden! Misschien kennen jullie het stoffenpatroontje, het is namelijk van Ikea. Allereerst het eindresultaat... alhoewel niet helemaal, want ik heb er langs de bovenrand nog een lichtroze lintje genaaid, dat staat wat netter, maar dat zien jullie straks wel. En ja, hij is echt groot, hij is dan ook voor het strand!
Stap 1: de stof (ik had de bovenste rand er al afgeknipt toen ik me ineens bedacht dat het misschien wel leuk was om er een tutorial van te maken, dus eigenlijk hoort die nog vast te zitten) Jullie zien nu steeds de voorkant, maar de achterkant kom ook nog in beeld hoor ;-)
De bovenste strook heb ik dus afgeknipt, want daar heb ik de binnenzak van gemaakt.
Dat is niet zo moeilijk hè? Dubbelvouwen, dichtstikken, openvouwen, en het bovenste randje dichtstikken.
De zak leggen we nu even weg. En gaan verder met stap 2, de handvaten
Deze twee stukken stof had ik over van de zak. Ze zijn 45 cm lang en circa 20 cm breed.
Vouw ze eerst dubbel (aan boven en onderkant, dus je hoeft niets te stikken of zo) tot ze 8 cm breed zijn. Dan vouw je ze weer dubbel, zodat alle 'lelijke' kanten aan de binnenkant zitten en uit het zicht zijn. Zo heb je een stevig handvat, zonder moeilijk 'gedoe' met omdraaien, vlieseline etc. van 4 cm breed.

Rondom doorstikken en dan heb je dit..
Stap 3, de binnenkant
Ik heb gekozen voor lekker knalroze! De stof is iets kleiner dan de buitenkant, maar dat mag ook. Ik heb nog geen maten aangegeven, omdat ik uitga van de print en niet van de grootte van de tas. Dat komt later.
Nu ga je eerst de zak op de binnenvoering (aan de goede kant) vastnaaien. Ik neem altijd graag een flesje water mee naar het strand en die lekken dus altijd, vandaar dat ik precies heb afgespeld (net naast het hertje) waar ik een 'extra zak' creëer door daar gewoon een draad te naaien. Uiteindelijk heb ik aan de andere kant van de voering ook nog twee zakjes gemaakt, waardoor ik uiteindelijk 3 zakken aan de binnenkant heb, altijd makkelijk, toch?!
Stap 4, de 'bodem'
Dit heb ik dus van een patroontje gehaald. Uit iedere hoek knip ik een hoekje van 6 x 6 cm. De tas afspelden en dichtnaaien. De zijkanten en de onderkant.
Als je de zij- en onderkanten heb vastgemaakt, ga je de hoeken doen. Op elkaar vouwen, vastspelden en vastnaaien. Zo ziet je tas er nu aan de binnenkant uit.
De binnenkant, de voering, doe je op precies dezelfde manier.
Zo ziet dus de voering eruit, de goede kant van de voering zit aan de binnenkant!
En eindelijk een plaatje van de achterkant ;-) Stap 5 De voering stop je nu in de tas. Eventueel kun je een stuk karton of iets anders stevig op de bodem leggen zodat hij blijft staan als je hem neerzet. ik doe dat niet, want een strandtas moet lekker zacht zijn, zodat als hij leeg is, je hem nog als kussentje kunt gebruiken ;-)
Ik zet hem dan op tafel met iets erin zodat de voering precies aansluit aan de buitenkant. En dan ga je de bovenkant van de voering vastspelden aan de bovenkant van de buitenkant tas. Zo dus..
Tegelijk maak ik hem nu aan de bovenkant wat smaller door in het midden en aan de zijkanten van de tas plooitjes te maken die ik gelijk meestik. In totaal dus 4 plooitjes. De tas komt nu aan de bovenkant op een breedte van circa 50 cm (1 m rond dus) en lang 55 cm. Natuurlijk kun je de maten al bepalen voordat je hem in elkaar zet. Maar op dit punt, kun je hem nog wat aanpassen aan de  hand van deze plooitjes en het staat ook nog eens leuk.
En oeps, bijna vergeten, de handvaten!!! Die kun je zo lang of kort maken als jij fijn vindt. Ik heb hem op 35 cm lang gemaakt, zodat ik hem gewoon kan dragen, maar dat hij ook kort om mijn schouder past. Nu dus helemaal rond doorstikken, ik heb er dus nog een lintje langs gestikt en natuurlijk mijn 'handelsmerkje' eraan gemaakt.
En nog maar een keertje het eindresultaat, de achterkant..

Ik vind hem erg leuk geworden en vooral zeer handig!! En hopelijk heb ik iemand een beetje kunnen 'inspireren' op de een of andere manier ;-)

11 opmerkingen:

Anni zei

Oooh bedoel je dit stofje, haha, had ik nog niet gezien (zie reactie op jouw reactie op mijn blog. Snap je m nog? haha) Ik stik de buiten en binnentas altijd binnenste buiten aan elkaar, dan kan je de handvaten er gemakkelijk in verwerken en hoef je niet ingewikkeld vanalles dubbel te vouwen en af te spelden. Ik laat dan een klein stukje tussen de hengsels open en keer de tas, daarna stik ik m nogmaals helemaal rondom door. Hij zit dan extra stevig vast door de dubbele stiknaad.
Leuk trouwens een tuto!

SpdZ zei

Nou, nogal! Ik zat net op een blog van iemand (weet nu al niet meer wie, ik klik en klik maar door hier op het web) en dacht: hm, ik wil óók een tas met voering maken, hoe doe ik dat?
En opeens kom ik op jouw blog terecht en zie ik je super leuke tas... met werkbeschrijving erbij, jeuuj!!!
Dank dank dank!
Ik ben nog maar net hier bij jou terecht gekomen en heb dus nog niet alles gelezen, maar ik vraag me af of je ook je handgemaakte tassen verkoopt?
Groetjes Soraya

Anoniem zei

Hoi Nancy,

Bedankt voor je leuke reactie op mijn blog. Leuk blog heb je, kwam erop via dutchswappers en ben gelijk maar volger geworden. Leuke swaps heb je al gedaan. Ik ben benieuwd mijn eerste net af en met de post mee. Maar heb me al ingeschreven voor de volgende leuke thema's. Veel swapplezier gewenst!

Groetjes Bouwiena

♥bellzdesigns4u♥ zei

Hoi, hoi, super meid ziet er prachtig uit, echt. Ik maak ook tassen etc, leuke tutorial.

Groetjes Aisha

♥bellzdesigns4u♥ zei

Hey meid ik zat toevallig aan te denken om je te vragen over de dutchswappers zag net dat je me vroeg over dat 12 mei jl., hihihi, nee zit niet bij, wil wel dol graag maar snap er niks van, wat moet ik doen? lijkt me leuuuuuuk!!!

♥bellzdesigns4u♥ zei

Ja ik ga ff aanmelden, maar je heb als het goed is een p.o box nr toch?
Ik hoor het graag, alvast bedankt meid...

Groetjes Aisha

Anoniem zei

Wat een geweldig stofje is dit toch zeg! Ik had gisteren bijna wat meegenomen, maar 'k heb nog zoveel dingen die ik wil doen en nog zoveel stof liggen, dus toch maar even gewacht.
Bedankt voor je tip over het krijt, misschien werkt dat wel beter!

Nicole zei

Bedankt voor de leuke tutorial! :D Hij komt vast eens van pas... wanneer ik de moed heb verzameld om aan een groot project te beginnen, i.p.v. de tea wallets en kleine portemonneetjes. hihi...

Kyroushka/Eexterhout zei

Hoi Nancy, leuk die tas!!!! De stof is inderdaad ook geweldig, ik moet gewoon snel naar Ikea, die witte stof met vogels waar je ook al een tas van had gemaakt voor Swapbot vond ik ook al zo super. Die tutorial is vooral voor naaidummies als ik heel goed, maar ik snap die hoeken nog niet helemaal. Ik vermoed dat ik het gewoon eens moet proberen, ga gerust door met je tutorials!

Nanda Boukes zei

Hier ben ik dus echt verliefd op heh...jemig wat een super geweldig stofje, hij is echt prachtig geworden !

Kyroushka/Eexterhout zei

En even om iedereen jaloers te maken, deze tas is nu van mij!!!! Geswapt, in ruil voor een Envelop met Chinese Hebbedingen. Ik hoef niet meer te zeggen dat ik er blij mee ben, er is een grens aan de keren dat je dank je wel kan zeggen, geloof ik.